Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

Schoolήκιασε η Ελευθεροτυπία (;)

Ως σημαντική νίκη του συγκροτήματος Λαμπράκη έναντι της οικογένειας Τεγόπουλου καταγράφεται η ένταξη του νεανικού περιοδικού «Σκούλι-γκανς» στην ύλη της εφημερίδας «Τα Νέα».
Από τον προσεχή Οκτώβριο οι «Σκούλιγκανς» θα κυκλοφορούν ως ένθετο περιοδικό με «Τα Νέα - Σαββατοκύριακο», με τη συνήθη τους περιοδικότητα (κάθε τέσσερις μήνες).
'
Είχε προηγηθεί η απόφαση της «Ελευθεροτυπίας» να διακόψει τη συνεργασία της με το περιοδικό, για οικονομικούς λόγους (και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη έκδοση του επόμενου τεύχους!). Μια απόφαση με την οποία εξ’ αρχής είχαν διαφωνήσει έντονα πολλά επιτελικά στελέχη της εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς την «μοιραίο λάθος», καθώς οι «Σκούλιγκανς» (πρώην "Schoolήκι") είναι ίσως το πιο «φρέσκο» και ανατρεπτικό νεανικό περιοδικό που εκδίδεται σήμερα.

Εκτός από το γεγονός ότι «έφερνε φύλλα» στην εφημερίδα, τις Κυριακές που κυκλοφορούσε, εξυπηρετούσε και το προφίλ που έχει δημιουργήσει η «Ελευθεροτυπία», αυτό της «προοδευτικής, σύγχρονης και ακομπλεξάριστης εφημερίδας». Ένα προφίλ που –δυστυχώς- έχει αρχίσει να αποδομείται σταδιακά, τους τελευταίους μήνες.

Παρόλα αυτά, η απόφαση της νέας «ισχυρής κυρίας» του εκδοτικού συγκροτήματος, Μαρίας Τεγοπούλου, ήταν αμετάκλητη. Εκατοντάδες αναγνώστες των «Σκούλιγκανς» -μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί- έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης στο περιοδικό, αλλά και μηνύματα έντονης διαμαρτυρίας στην εφημερίδα.

Όπως ήταν φυσικό, μόλις έγινε γνωστό ότι οι «Σκού-λιγκανς» έμειναν... ορφανοί, στο χώρο του Τύπου σήμανε... συναγερ-μός για το ποιος θα καταφέρει να τους «πάρει μαζί του»! Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Πρώτο Θέμα», το «Βήμα» και ο «Ελεύθερος Τύπος» έκαναν κρούση για συνεργασία στον Χρήστο Ιωαννίδη, εκπαιδευτικό και υπεύθυνο έκδοσης των «Σκούλιγκανς». Ο «κλήρος» έπεσε, όμως, στα «Νέα». «Όπως και στην «Ελευθεροτυπία», έτσι και στα «Νέα», ο βασικός όρος που θέσαμε ήταν να μην υπάρχει καμία παρέμβαση στα κείμενα και στον σχεδιασμό του περιοδικού. «Εννοείται!», μας είπε ο διευθυντής της εφημερίδας, Παντελής Καψής», σημειώνουν οι «Σκούλιγκανς» στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Με την εξέλιξη αυτή -η οποία ενισχύει σαφώς το προφίλ των «Νέων»-, συνεχίζεται η -ποιοτική- κατρακύλα της «Ελευθεροτυπίας», της πάλαι ποτέ καλύτερης εφημερίδας στην Ελλάδα.
Η «στροφή» που σημειώθηκε μετά το θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου και την ατιμωτική απόλυση του Σεραφείμ Φυντανίδη (ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του τόσο με την ίδια τη εφημερίδα, όσο και με την ιστορία του Τύπου της μεταπολίτευσης) γίνεται κάτι παραπάνω από εμφανής καθημερινά. Ως πού θα φτάσει;

Ακολουθεί η ανακοίνωση των «Σκούλιγκανς» για την αποχώρησή τους από την «Ελευθεροτυπία». Τα όσα αναφέρονται σε αυτή είναι αποκαλυπτικά για το τι διαμείβεται αυτόν τον καιρό στην «Ελευθεροτυπία»:

«Πριν λίγες μέρες η «Ελευθεροτυπία» (elef@enet.gr), μέσω του εκπροσώπου της, Χρήστου Μπλέτα, μας ανακοίνωσε την απόφαση της εφημερίδας να μπει τέλος στη συνεργασία με τους Schooligans. Στην ερώτησή μας «για ποιο λόγο;», ο κ. Μπλέτας απάντησε:
1. «Όπως ξέρετε, γίνονται περικοπές».
2. «Το Schooligans δεν έφερνε αρκετές διαφημίσεις και δεν υπήρχε αύξηση της κυκλοφορίας».
3. «Το Schooligans έχει χάσει τον πολιτικό του χαρακτήρα - δεν παίρνει πια συνεντεύξεις από πρόσωπα όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την Μπακογιάννη».
4. «Το Schooligans απευθύνεται σε πολύ μικρές ηλικίες».
Μετά από αυτήν την αιφνιδιαστική απόφαση, θέλουμε πριν φύγουμε να πούμε τα εξής:
1. Ευχαριστούμε την «Ελευθεροτυπία» για τη φιλοξενία επί τρία χρόνια χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση στο περιεχόμενο και στον σχεδιασμό του περιοδικού μας.
2. Λυπούμαστε για το ξαφνικό και άκομψο της απόφασης (είχε ήδη προγραμματιστεί το επόμενο τεύχος), αλλά έχουμε κατανόηση για τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Στο πλαίσιο της ίδιας κατανόησης φτάσαμε στο σημείο να βρούμε εμείς χορηγίες για την «Ελευθεροτυπία» για το dvd του Schoolwave που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2006, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ η εφημερίδα και πετυχαίνοντας αύξηση της κυκλοφορίας της κατά 6%.
3. Απορούμε με την άγνοια της διοίκησης της Ελευθεροτυπίας σχετικά με την απήχηση των Schooligans. Οι διαφημίσεις και οι πωλήσεις είναι θέμα marketing και δε μας αφορούν. Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε πάρει πάνω από 4.000 γράμματα ως τώρα από μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, γονείς, άσχετους...
4. Μας φαίνεται αστείο να θεωρείται "πολιτικός χαρακτήρας" η συνέντευξη με έναν πολιτικό και όχι τα δικαιώματα των μαθητών ή ο "Διάλογος με έναν μπάτσο" (θέματα του τελευταίου τεύχους).
5. Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους (...μικρής ηλικίας!) εργαζόμενους της "Ελευθεροτυπίας" που μας σταματούσαν συχνά στο διάδρομο αυτά τα τρία χρόνια για να μας συγχαρούν για τη "φρεσκάδα" του περιοδικού. Υποσχόμαστε ότι θα κρατήσουμε την ίδια φρεσκάδα και στο επόμενο τεύχος, όπου κι αν βγει αυτό».
'
ΣΤΑΜΠΑ-ΣΧΟΛΙΟ: Θέλω Schooligans κάθε μήνα!

2 σχόλια:

Pan είπε...

Καλύτερα δεν θα ήταν να έβγαινε ως free press;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ιδέα του Παν.
Αν κι εγώ είμαι ακόμη "ρομαντικός" της δημοσιογραφίας και θεωρώ το free press "κατώτερης ποιότητας" (κακώς), σε αντίθεση με την εφημερίδα που αγοράζεις στο περίπτερο.
Θα προτιμούσα, πάντως, να τους πάρει το "Πρώτο Θέμα". Μπορεί να διαφωνώ σε πολλά μαζί τους, ωστόσο νομίζω ότι σήμερα είναι η πιο ανεξάρτητη και απελευθερωμένη εφημερίδα.
ΤΑ "Νέα", όπως και να το κάνουμε είναι εφημερίδα του κατεστημένου, που και τον εκσυγχρονισμό ακόμη τον κάνει συντηρητικά. Άσε που από διαπλοκή άλλο τίποτα...