Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τους συνδυασμούς

Θριαμβο-λογίες, ευχαρι-στίες, καταγγε-λίες και πικρία συνθέ-τουν το περιεχόμενο των ανακοινώσεων ορισμένων εκ των παρατάξεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α., λίγες ώρες μετά τις εκλογές της Τετάρτης και της Πέμπτης.
Οι δύο "κερδισμένοι" -βάσει των στόχων που είχαν θέσει- συνδυασμοί, αλλά και ο ένας "χαμένος" -κρίνοντας από τη μείωση του ποσοστού του- είναι οι μόνοι που -μέχρι στιγμής- εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες σχολιάζουν και αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο "νικητής" της αναμέτρησης Πάνος Σόμπολος, επικεφαλής των "Δημοσιογράφων για τη Δημοσιογραφία", κάνει λόγο για "μεγάλη νίκη", καθώς, όπως επισημαίνει, "ένας στους τρεις ψήφισε το συνδυασμό μας, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και κρατάει πάντοτε τη σκυτάλη των εξελίξεων".
Η ανακοίνωση του συνδυασμού συνεχίζει ως εξής: "Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και επικεφαλής του συνδυασμού Πάνος Σόμπολος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και την επιδοκιμασία που εξέφρασε ο δημοσιογραφικός κόσμος στο έργο και το πρόγραμμά μας, δηλώνοντας ότι η παράταξη θα συνεχίσει τον αγώνα με συνέπεια και ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου".

Ο δεύτερος κερδισμένος των εκλογών ήταν αναμφισβήτητα οι "Φαϊνάνσιαλ Κραίμς - Πρωτοβουλία Γένοβα", οι οποίοι κατάφεραν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους, σε σχέση με την αναμέτρηση του 2005. "Ευχαριστούμε δημοσίως τους συναδέλφους που μας στήριξαν με την ψήφο τους, αναγνωρίζοντας την συνεχή και συνεπή δράση μας την τελευταία διετία", αναφέρεται στο μήνυμα που απευθύνει ο συνδυασμός, το οποίο συνεχίζει ως εξής:
"Η δράση ενός συνδυασμού που δεν είχε "πλάτες", οικονομικά στηρίγματα και μηχανισμούς, έδειξε ότι η συστηματική απεύθυνση στη βάση του κλάδου, μπορεί να φέρνει αποτελέσματα και στο εκλογικό επίπεδο, μήνυμα ιδιαίτερα χρήσιμο (αν και δύσκολο να το κατανοήσουν) σε όσους οχυρωμένοι πίσω απο γραφεία και με χαρτοπόλεμους ανακοινώσεων και καταγγελιών, αυταπατώνταν ότι έτσι έδιναν προοπτική για τους εργαζόμενους του κλάδου".
Οι αιχμές προς τις υπόλοιπες παρατάξεις είναι σαφείς και στη συνέχεια επικεντρώνονται στον συνδυασμό Σόμπολου: "Στο έδαφος αυτής της αδράνειας πάτησε και η πρωτιά της φιλοκυβερνητικής παράταξης του κλάδου, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε σωματείο που να είναι εργαλείο μάχης και όχι φιλοκυβερνητικό και φιλοεργοδοτικό παραμάγαζο".

Από την άλλη, η "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων" εξέδωσε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση με τίτλο "Η τρομοκρατία της συσπειρωμένης διαπλοκής των κουκουλοφόρων του διαδίκτυου και του δρόμου δεν πέρασε".
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "αντίξοες συνθήκες" υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές, αλλά και για "αρπακτικές προσπάθειες και πομπώδεις εξαγγελίες λουδοβίκων, χωροφυλάκων και άλλων περιφερειακών παραγοντίσκων", χωρίς να κατονομάζονται αυτοί τους οποίους υπονοεί. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η Κ.Ε.Δ. προβαίνει σε ακόμη πιο σκληρή επίθεση εναντίον συνδικαλιστών της Ε.Σ.Η.Ε.Α., αφήνοντας βαριά υπονοούμενα: "Οι νεοαριστερές δυνάμεις στον πανικό τους, επιστράτευσαν την χωροφυλακή, με αντάλλαγμα να ξαναζωντανέψουν τις γιορτές στου Μακρυγιάννη".

Ούτε η "Συσπείρωση - Δούρειος Τύπος" (ίσως ο μεγαλύτερος "χαμένος" των εκλογών, αφού δεν κατάφερε να "πείσει" τους ψηφοφόρους, χάνοντας και την πρώτη θέση που είχε κατακτήσει το 2005), ούτε η "Μαχόμενη Δημοσιογραφία" εξέδωσαν -μέχρι στιγμής- ανακοινώσεις σχολιασμού των αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: