Κυριακή 24 Ιουνίου 2007

Καλη-ΣΠΕΡΑ, ραδιοσυνδικαλισμέ

Επιτέ-λους, είναι γεγονός! Συστά-θηκε το πρώτο εν Ελλάδι συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς!

Σωματείο για τους δημοσιογράφους υπήρχε, το ίδιο και για τους τεχνικούς, όπως και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ραδιοφώνων. Έπρεπε, όμως, να περάσει σχεδόν... ένας αιώνας από τότε που ιδρύθηκε η ραδιοφωνία στη χωρα μας, για να εκπροσωπήθούν και οι μουσικοί παραγωγοί των ραδιοφώνων, μέσω θεσμικού οργάνου. Και το όνομα αυτού... Σ.Π.Ε.Ρ.Α., δηλαδή Σύλλογος Παραγωγών Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου: "Παρόλο που από το 1989 με το άνοιγμα της αγοράς αναγνωρίζεται σαν επάγγελμα, ακόμα δεν άνοιξε καμία συζήτηση για την κατοχύρωση του, αντίθετα με τους τεχνικούς που υπέγραψαν πανηγυρικά την πρώτη εθνική συλλογική τους σύμβαση.
Έτσι κάποιες χιλιάδες συναδέλφων μας ανά την Ελλάδα παραμένουν στο έλεος και την αυθαιρεσία των ιδιωτικών, αλλά δυστυχώς ακόμα χειρότερα και των δημοτικών και κρατικών ραδιοφώνων, και των εκάστοτε διοικήσεών τους.
΄
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο διωγμός και οι αθρόες απολύσεις συναδέλφων μας στο Δημοτικό ρ/φ σταθμό "Επικοινωνία" του Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής από τη νέα δημοτική αρχή. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους συναδέλφους σε κάθε ενέργειά τους [δικαστική και εξωδικαστική] για τη δικαίωση τους".
΄
Το νέο σωματείο φαίνεται -ευτυχώς- ότι κατεβαίνει με... τσαμπουκά στο "στίβο" του ραδιο-συνδικαλι-σμού, κάνοντας "σημαία" του τις διεκδική-σεις του κλάδου. Ιδού πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τον εν λόγω... τσαμπουκά:
"Η ευγένεια μας τελείωσε και η αυτοοργάνωση της ειδικότητας μοιάζει να είναι μονόδρομος. Το άρτι συσταθέν συνδικαλιστικό μας εργαλείο θα θέσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τα χρόνια προβλήματα του κλάδου και θα επιμείνει μέχρι να δοθούν οι εύλογες λύσεις.
Καταγγέλλουμε το καθεστώς αυθαιρεσίας απέναντι στην ειδικότητά μας σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά μέσα, που δικάζει σε ανυποληψία έναν ολόκληρο κλάδο που φέρει στους ώμους του ένα μεγάλο κομμάτι της ραδιοφωνικής ιστορίας του τόπου".

Πρόεδρος του Σ.Π.Ε.Ρ.Α. είναι ο γνωστός παραγωγός του "Kosmos 93,6" Ιωσήφ Βάγγερ και γενικός του γραμματέας ο Γιώργος Μητρόπουλος, παραγωγός στο "Δεύτερο Πρόγραμμα".

Καλή τύχη, παιδιά! Και συνεχίστε να δίνετε προσοχή στην καλή μουσική!

1 σχόλιο:

Panos Sokos είπε...

Μόλις χθες μάθαμε για την ύπαρξη του ΣΠΕΡΑ, έχει ιστοσελίδα; Αυτό που γράφει στην πρώτη παράγραφο είναι ψευδές. Δεν έχουν όλοι οι δημοσιογράφοι Σωματείο. Οι δημοσιογράφοι που είναι στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) όπου κι αν δουλεύουν δεν έχουν, εκείνοι που είναι σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ δεν έχουν. Οι περισσότεροι συμβασιούχοι δεν έχουν. Το ίδιο ισχύει και για τους τεχνικούς. Γίνεται τώρα μια συλλογική προσπάθεια "αυτοοργάνωσης" των κρυφών μισθωτών και των "μαύρων" που οι υπάρχουσες ενώσεις αγνοούν. Δείτε το blog μας, έχει πολύ και κατατοπιστικό υλικό http://mme-gia-somateio.blogspot.com
Ας συντονιστούμε