Κυριακή 17 Ιουνίου 2007

Μαίνεται ο "πόλεμος" Θέμου-Καψή

Νέες διαστά-σεις έλαβε σήμερα η σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Θέμου Αναστασιάδη και του Παντελή Καψή, με αφορμή την απόλυση της δημοσιογράφου Αμαλίας Νεγρεπόντη, από την εφημερίδα "Τα Νέα".
Ο Θέμος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον διευθυντή των "Νέων", μέσα από τη στήλη "Media για PhD", που διατηρεί στο "Πρώτο Θέμα", προβαίνοντας εναντίον του σε μια σειρά σκληρών χαρακτηρισμών, όπως "κανακάρης" και "κακομαθημένος πρίγκιπας" και αφήνοντας υπονοούμενα για τη δημοσιογραφική του επάρκεια, την αντικειμενικότητά του, ακόμη και... την ψυχική του υγεία.

Ο "πόλεμος" κηρύχθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αμαλία Νεγρεπόντη, που εργαζόταν από το 1996 στα "Νέα" (τα τελευταία χρόνια στο τμήμα των διεθνών), απομακρύνθηκε από την εφημερίδα, με προσωπική απόφαση του διευθυντή της, Παντελή Καψή (στελέχη του Δ.Ο.Λ. επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για απόλυση). Ο λόγος; Μια αποστροφή του... Νίκολας Μπερνς, υφυπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. και πρώην πρέσβυ στην Αθήνα, στην οποία "αποκάλυψε" ότι γνωρίζει την Αμαλία και από τη σχέση της με το "Πρώτο Θέμα".

Αυτό στάθηκε αρκετό για να γίνει πυρ και μανία ο Παντελής και να ζητήσει -με όχι τόσο κομψό, είναι η αλήθεια, τρόπο- την παραίτηση της κυρίας Νεγρεπόντη. Όταν είδε ότι οι... "παρακλήσεις" του έπεφταν στο κενό, αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, απολύοντας την αξιόλογη συνάδελφο. Από το περιβάλλον του, μάλιστα, διέρρευσε σε συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ των μίντια, αλλά και σε διάφορα μπλογκ στο ίντερνετ, ότι η κυρία Νεγρεπόντη λειτουργούσε ως... ρουφιάνος του "Θέματος" στη Μιχαλακοπούλου, κλέβοντας θέματα τα οποία γνωστοποιούσε στον Θέμο! Κατηγορία η οποία ουδέποτε απεδείχθη.

Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι η Αμαλία Νεγρεπόντη, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους εκδότες της εφημερίδας, οι οποίοι, μάλιστα, της ζητούσαν "πού και πού καμιά φιλική βοήθεια", όπως γράφει ο Θέμος στη στήλη του, παραδεχόμενος, εμμέσως, την εργασιακή σχέση που είχε η εφημερίδα του με τη δημοσιογράφο. Αυτό, όμως, μόνο μεμπτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς πρόκειται για συνεργασία της συναδέλφου με δύο μη ανταγωνιστικά Μέσα ("Τα Νέα" κυκλοφορούν από Δευτέρα έως Σάββατο, ενώ το "Πρώτο Θέμα" είναι κυριακάτικη έκδοση). Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιογράφος εργάζεται σε πρωινή ή απογευματινή εφημερίδα, την ίδια στιγμή που αρθρογραφεί και σε άλλο έντυπο.

Τα σχόλια του Θ. Αναστασιάδη για την υπόθεση, αλλά και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί για το πρόσωπο του Π. Καψή, αναμφίβολα θα συζητηθούν: "είναι κανακάρης που, κληρονομικώ δικαίω, φέρεται σαν κακομαθημένος πρίγκιπας". "Έγινε αρχισυντάκτης και διευθυντής χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερες προσωπικές περγαμηνές" - υπονοούμενο για την επαγγελματική επάρκεια του Καψή, που στη συνέχεια γράφεται με... τ' όνομά του: "Δημοσιογράφοι υφίστανται ποικιλώνυμες προσωπικές παρενοχλήσεις από κάποιους που είναι τόσο μπανάλ και ίσως ανεπαρκείς", λέει ο Θέμος... "γενικά κι αόριστα"...

Αλλά η επίθεση δεν σταματά εκεί. Ο Θέμος συνεχίζει: "Ο Παντελής εμφανίζεται να βγάζει τα προσωπικά του απωθημένα εναντίον συναδέλφων που παλεύουν μόνες τους, χωρίς τον μπαμπά". Στη συνέχεια σχολιάζει και την αντικειμενικότητα του κ. Καψή: "(οι συνάδελφοι αυτές) κάνουν δημοσιογραφία όπως την αντιλαμβάνονται αυτές και όχι... το Μέγαρο!", αλλά και τον "αξιοκρατικό" τρόπο με τον οποίο κατέκτησε τη θέση του: "είναι γεννημένος κανακάρης, κληρονόμος σε προδιαγεγραμμένη τροχιά προκάτ επιτυχίας".

Ο Θέμος αναφέρεται, όμως, και στον... ψυχικό κόσμο του διευθυντή των "Νέων": "Ο κανακάρης Παντελής εκπροσωπεί ό,τι του δημιουργεί εφιάλτες και ψυχολογικά τραλαλά (...) ,δεν ξέρω αν τραβάει κάνα άλλο προσωπικό σύμπλεγμα (...). Η συνάδελφος πληρώνει τα δικά του βιώματα"!

Τέλος, ο Παντελής Καψής κατηγορείται ότι "εκβίασε ψυχολογικά με κάθε τρόπο τη συνάδελφο, αφού την απείλησε ότι όλος ο ΔΟΛ θα στραφεί εναντίον της" και καταγγέλλεται ότι, εξαιτίας της συμπεριφοράς του, "η συνάδελφος χρειάστηκε να πάει σε γιατρό με ιλίγγους και προσωρινά, ευτυχώς, προβλήματα όρασης".

Οι σοβαρότατες καταγγελίες που διατυπώνονται πρέπει, ασφαλώς, να διερευνηθούν από την Ε.Σ.Η.Ε.Α., διότι -εάν ευσταθούν- εγείρεται μείζον ζήτημα αντιδεοντολογικής και παράνομης συμπεριφοράς, που ασφαλώς χρήζει συνδικαλιστικής και πειθαρχικής αντιμετώπισης. Εάν, πάλι, οι κατηγορίες δεν είναι ακριβείς μιλάμε για "συκοφαντική δυσφήμιση" και η υπόθεση πηγαίνει άλλού...

Πάντως, η Αμαλία Νεγρεπόντη βρήκε και επισήμως "δημοσιογραφική στέγη" στο "Πρώτο Θέμα", υπογράφοντας -στο σημερινό φύλλο- ολοσέλιδο ρεπορτάζ, αλλά και δική της στήλη με τη φωτογραφία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: