Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Πρώτη δύναμη ο Σόμπολος στην ΕΣΗΕΑ

Σημαντι-κή νίκη κατήγαγε ο συνδυ-ασμός του Πάνου Σόμπο-λου "Δη-μοσιο-γράφοι για τη Δημοσιογραφία" στις εκλογές της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

Κατάφερε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, και κατέκτησε 4 έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ενώσεως. Αντίθετα, ο συνδυασμός "Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος", του Δημήτρη Τρίμη, περιορίστηκε σχεδόν στα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του 2005, παραμένοντας στις 3 έδρες.

Ελαφρά αύξηση σημείωσε το ποσοστό της "Μαχόμενης Δημοσιογραφίας", του Παναγιώτη Ράμμου (διατήρει τις 2 έδρες της), ενώ οι "Φαϊνάνσιαλ Κράιμς", παρότι δεν κατάφεραν και πάλι να πάρουν έδρα, διπλασίασαν τα ποσοστά τους. Στον αντίποδα, η "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων", του Δημήτρη Τσαλαπάτη, υπέστη πλήγμα, καθώς είναι ο μόνος συνδυασμός που συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους σε σχέση με την αναμέτρηση του 2005. Ωστόσο, κατάφερε να διατηρήσει τις δύο έδρες του.
Η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 και μισή τα μεσάνυχτα.

Το Ράδιο Στάμπα έχει στη διάθεσή του τα αποτελέσματα και σας τα παρουσιάζει (ώρα 01:05 π.μ.):

1) Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία: Ψήφοι: 1.181, Έδρες: 4
2) Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος: Ψήφοι: 867, Έδρες: 3
3) Μαχόμενη Δημοσιογραφία: Ψήφοι: 611, Έδρες: 2
4) Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων: Ψήφοι: 448, Έδρες: 2
5) Φαϊνάνσιαλ Κράιμς - Πρωτοβουλία Γένοβα: Ψήφοι: 141, Έδρες: 0

Σε σύνολο 4.597 εγγεγραμμένων μελών ψήφισαν τα 3.496. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 3.248 (λευκά 102, άκυρα 146).
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις του Ράδιο Στάμπα, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών.

Γιατί κέρδισε ο Σόμπολος
Η -τρόπον τινά- συγχώνευση του συνδυασμού του Μανώλη Μαθιουδάκη "Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι" με την παράταξη Σόμπολου (που "επισφραγίσθηκε" με την επίσημη κάθοδο του Γιώργου Βλαβιανού -πρώην μέλους των "Αδέσμευτων"- με τον συνδυασμό του Π. Σόμπολου) έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους "Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία": το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων των "Αδέσμευτων", ψήφισε Σόμπολο. Κάτι παρόμοιο έγινε -όπως είχαμε προβλέψει- και με τους ψηφοφόρους της "Δημοσιογραφικής Αδέσμευτης Κίνησης", της έτερης παράταξης που δεν συμμετείχε στις φετινές εκλογές.

Έτσι, οι "Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία" διπλασίασαν φέτος το "σκορ" τους (1.181 ψήφοι έναντι 651 το 2005) και κατάφεραν αφενός να ανακηρυχθούν πρώτος σε ψήφους συνδυασμός (από δεύτερος το 2005) και αφετέρου να κατακτήσουν 4 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο (από 3).

Η "ακτινογραφία" των συνδυασμών
Η παράταξη Τρίμη ("Συσπείρωση") δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη φημολογούμενη "φθορά Σόμπολου" (η οποία δεν απεδείχθη, τουλάχιστον στην κάλπη) και διατήρησε σχεδόν τα ίδια ποσοστά (867 ψήφοι έναντι 821 το 2005), χάνοντας την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη. Όμως, διατήρησε και τις 3 έδρες της.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την παράταξη Ράμμου, τη "Μαχόμενη Δημοσιογραφία" (611 ψήφοι έναντι 518 το 2005 - διατήρηση των 2 εδρών).

Οι "Φαϊνάνσιαλ Κράιμς" υπερδιπλασίασαν τις ψήφους τους (141 από 72 το 2005), δεν κατάφεραν, όμως, να μπουν στη... "Βουλή" των δημοσιογράφων.

Η "Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων", τέλος, διατήρησε μεν τις 2 της έδρες, αλλά είδε το πόσοστό της να μειώνεται (448 ψήφοι έναντι 498 το 2005).

Ποιος θα γίνει πρόεδρος;
Σε ό,τι αφορά τώρα το συσχετισμό δυνάμεων στο διοικητικό συμβούλιο, μπορεί να προκύπτει "υπεροχή Σόμπολου", αφού ο συνδυασμός του έχει πλεονέκτημα εδρών, αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι, κατ' ανάγκην, για δύο λόγους: αφενός διότι την ίδια υπεροχή είχε και όλους τους τελευταίους μήνες (μια και ο Βλαβιανός είχε ήδη συμπαραταχθεί μαζί του μέσα στο Δ.Σ.) και αφετέρου διότι όλα θα κριθούν στις συμμαχίες που θα συναφθούν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων για τη συγκρότηση του Δ.Σ.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Σόμπολος δεν θα είναι ο μόνος διεκδικητής για τη θέση του προέδρου (και, ως γνωστόν, η υπεροχή των 4 εδρών δεν δίνει πλειοψηφία).

Όλα είναι "ανοικτά" και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Ελπίζουμε μόνο να μην χρειαστούν πάλι τέσσερις μήνες (όπως το 2005) για να συγκροτηθεί το προεδρείο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο μας. Ξαναβγάλαμε τον πατερούλη με διπλάσιο ποσοστό αντί να τον μαυρισουμε.
Έχουμε την ένωση που μας αξίζει...


υγ. μπράβο σας για τα αποτελέσματα που διάβασα πρώτη εδώ. Το mediablog έβγαλε ότι οι Financial Crimes βγάζουν... 1 ή δύο έδρες!!!!
Μετά από μία ώρα τα μάζεψε.!!!

Ανώνυμος είπε...

Σας τσούζει ρε λαμόγια που ξαναβγήκε ο ΜΟΝΟΣ ΕΝΤΙΜΟΣ συνδικαλιστής;
Α πάτε να κρυφτείτε ρε