Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

"Καύσωνας" απολύσεων στον Alpha 98,9

Ο καύσω-νας που πλήττει τη χώρα μπορεί να υποχωρεί σταδιακά από σήμερα, όμως ένας άλλος΄..., "καύσωνας" δεν λέει να φύγει από την Κάντζα. Παρότι έχουμε ήδη εισέλθει στη θερινή "νεκρή" περίοδο για τα Μ.Μ.Ε., η διοίκηση του Alpha 98,9 δεν... καταλαβαίνει από τέτοια και προχώρησε σήμερα σε μία ακόμη απόλυση δημοσιογράφου!

Μετά τη "σφαγή" που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, οπότε και έχασαν τη δουλειά τους 5 συνάδελφοι, σήμερα, Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος του ραδιοφώνου, Βασίλης Θωμόπουλος, ανακοίνωσε στην αθλητική συντάκτρια του Alpha 98,9, Έλενα Κεφαλά, ότι φέτος θα τη στείλει... λίγο νωρίτερα για διακοπές, αφού την απολύει!

Η νέα αυτή απόλυση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο ραδιόφωνο της Κάντζας, καθώς -σύμφωνα με τους εργαζομένους- η κ. Κεφαλά (η οποία εργαζόταν στον όμιλο επί πέντε συναπτά έτη) ήταν υπόδειγμα δημοσιογράφου. Η -συνήθης πια- αιτιολογία για την απόλυσή της ήταν οι... "περικοπές στις δαπάνες".

Ο Alpha 98,9 μένει τώρα χωρίς δικό του αθλητικό συντάκτη, μια και το αθλητικό ρεπορτάζ καλύπτουν εκ περιτροπής -και με επιμίσθιο- οι συντάκτες της τηλεόρασης του Alpha Λάμπρος Μπαλάφας και Γιώργος Λιώρης.

Ανάλογες κινήσεις (δηλαδή απόλυση δημοσιογράφου και "αντικατάστασή" του από συνάδελφο που καλύπτει το αντίστοιχο ρεπορτάζ στην τηλεόραση) έχουν επιχειρηθεί και στο παρελθόν στο ραδιόφωνο του Alpha.

Πριν λίγες ημέρες, επίσης, απελύθη με συνοπτικές διαδικασίες και ο "θρύλος" της μεταμεσονύκτιας μουσικής ζώνης του σταθμού, Χρύσα Παπαϊωάννου (κόρη του μεγάλου συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου), που εργαζόταν αδιαλείπτως στο σταθμό από τη "γέννησή" του.

Είχαν προηγηθεί, στην αρχή του Ιουνίου, οι απομακρύνσεις (είτε με απολύσεις, είτε με μη ανανεώσεις συμβάσεων, είτε με εξαναγκασμό σε παραίτηση) πέντε ακόμη δημοσιογράφων, από τη σύνταξη ειδήσεων, το ελεύθερο ρεπορτάζ, την παραγωγή δημοσιογραφικών εκπομπών και το ρεπορτάζ υπουργείων.

Η κατάσταση στο ραδιόφωνο του Alpha έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο σταθμός υπολειτουργεί, όπως μας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, των οποίων "η ψυχολογική κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ" και γι' αυτό ζητούν την άμεση παρέμβαση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, επίκειται νέο κύμα απολύσεων μέχρι τις αρχές του Αυγούστου.

Για τη νέα προκλητική απόλυση της δημοσιογράφου Έλενας Κεφαλά, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εξέδωσε πριν από λίγο την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ιδιοκτησία του ALPHA RADIO, η οποία επιχειρεί παράνομα και καταχρηστικά να απολύσει τη συνάδελφο Έλενα Κεφαλά, μετά από πέντε χρόνια εργασίας της στα Μέσα του Ομίλου. Για ακόμη μια φορά συνάδελφος αποτελεί εξιλαστήριο θύμα των κερδοσκοπικών επιδιώξεων της εργοδοσίας.

Η αιτιολογία της απόλυσης, που τη συνδέει με περικοπή των δαπανών, αποδεικνύει ότι ο δημοσιογράφος εξακολουθεί να θεωρείται από την εργοδοσία του ALPHA ως ένα ακόμα ανελαστικό στοιχείο του κόστους παραγωγής και αναλώσιμο είδος.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το δικαίωμα στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο και καμιά αιτιολογία δεν μπορεί να το αναιρέσει. Η επιχείρηση συρρίκνωσης του συντακτικού προσωπικού του ALPHA RADIO δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: