Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

Μάθε τι θα ψηφίσεις: Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Με το συνδυ-ασμό Κίνηση Επαγγελ-ματιών Δημοσι-ογράφων (Κ.Ε.Δ.) συνεχίζε-ται η παρουσίαση των παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των συντακτών στις εκλογές της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
Πρόκειται για το συνδυασμό του α΄ αντιπροέδρου της Ενώσεως και προέδρου της Π.Ο.Ε.ΣΥ., Δημήτρη Τσαλαπάτη, που εκπροσωπείται από δύο μέλη στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Διεκδικούμε
Οι εκλογές ( 6 και 7 Ιουνίου) για την ΕΣΗΕΑ, τον ΕΔΟΕΑΠ και την ΠΟΕΣΥ, είναι μόνο ένα σκαλοπάτι. Μετά απ΄αυτές χρειάζεται και αγώνας. Αλλά όπως μάθαμε και μ΄αυτήν τη διετία, μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Το βαθύτερο νόημα της κρίσιμης ψηφοφορίας συμπυκνώνεται στην επισήμανση: «Η χειραγώγηση δεν θα περάσει» κι ακόμη η επίκαιρη απάντηση «Όχι στα πιόνια της διαπλοκής» με στόχο:
· Ελευθερία της γνώμης - Ποιότητα στην ενημέρωση
· ΣΣΕ με ασφάλιση για όλους
· Μισθοί και συντάξεις αξιοπρέπειας
· Ταμεία με παροχές ζωής
· Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με ωράριο για ποιότητα ζωής.
Παραμένουν ανοικτό ζήτημα οι 4 προτεραιότητες που έθεσε από τις προηγούμενες εκλογές η ΚΕΔ και τις οποίες δεν αποδέχθηκε το αντιπροσωπευτικό προεδρείο της ΕΣΗΕΑ. Το κυριότερο είναι, ότι οι άλλοι τις ξέχασαν. Εμείς όμως, επιμένουμε:
1. Πιστή τήρηση των ΣΣΕ, επειδή δεν εφαρμόζονται παντού.
2. Ισότιμη κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
3. Άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας με χρονοδιάγραμμα και σχέδιο άμεσης παρέμβασης που έχει κατατεθεί στο ΔΣ της Ένωσης (και έχει εγκριθεί από τις συνελεύσεις και τους εκπροσώπους των ανέργων).
4. Επιτροπές δεοντολογίας σε κάθε ΜΜΕ.

Και ένα ακόμη μείζον ζήτημα, που έχει προκύψει από τις παρεμβάσεις της παρέας Τρίμη και της Μαχόμενης, με αφορμή την αναθεώρηση του καταστατικού:
Απαιτείται επαναβεβαίωση – δέσμευση όλων ότι δεν απειλούνται με έξωση από την ΕΣΗΕΑ οι συνταξιούχοι μας. Γιατί οι προτάσεις Τρίμη – Ράμμου για το καταστατικό, επιδιώκουν την μετατροπή του σωματείου σε εργασιακό (και όχι επαγγελματικό όπως είναι σήμερα). Δηλαδή στην ουσία θέλουν μία ΕΣΗΕΑ χωρίς τους βετεράνους μας.
Εμείς τους καταγγέλλουμε ανοικτά και γι’ αυτό και δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα.

Οι δημοσιογράφοι απαιτούν - όλοι μαζί διεκδικούμε
Την ελεύθερη - υπεύθυνη - έγκυρη δημοσιογραφική λειτουργία και την απασχόληση με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους, σε όλα τα Μέσα.
Την περιφρούρηση όλων των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Την άμεση επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ με τους νόμιμους τόκους και τις αποδόσεις του κεφαλαίου που διατέθηκε.
Τη διασφάλιση της αυτοτέλειας και της λειτουργίας των Ταμείων με αιρετές Διοικήσεις και Κοινωνικό έλεγχο.
Την πλήρη και διαρκή εξασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων με σταθερή και εγγυημένη εκ των προτέρων απόδοση.
Την πλήρη διαλεύκανση όλης αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης με ανάδειξη και καταλογισμό των όποιων αστικών, ποινικών κ.λπ. ευθυνών.
Την περιφρούρηση των Ταμείων του κλάδου, των ασφαλιστικών πόρων, της ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών.
Την αποτροπή των εργοδοτικών και κυβερνητικών μεθοδεύσεων, που επιδιώκουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των εισφορών των εργαζομένων.
Την εφαρμογή σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης της ανεργίας στον κλάδο, με προτεραιότητες: την σύνθεση προσωπικού στα Μέσα, την εξασφάλιση ρήτρας πνευματικών δικαιωμάτων υπέρ των συντακτών, την δια βίου κατάρτιση και εκπαίδευση και τον οργανισμό αλληλεγγύης.
Αυξήσεις στις συντάξεις, που να μην υπολείπονται από τις αυξήσεις που προβλέπουν οι ΣΣΕ και οι ιδιωτικές συμφωνίες που προβλέπονται για τους μισθωτούς.
Κατάργηση της ψαλίδας παλαιών και νέων συντάξεων.
Κατάργηση του πλαφόν για το εφάπαξ και για τον υπολογισμό κύριας και επικουρικής σύνταξης, με προηγούμενη αναλογιστική εκτίμηση από τις Ενώσεις.
Να καταργηθεί το χαράτσι που πληρώνουν στο ΤΕΒΕ οι συνταξιούχοι και να τους επιστραφεί η «κρυφή αναλογία» από το ΛΑΦΚΑ που παραμένει.
Να επιστρέψει το ΤΕΒΕ στους συνταξιούχους του ΕΔΟΕΑΠ εισφορές για περίθαλψη που παρακρατεί ακόμα παράνομα.
Την αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της στρατιωτικής θητείας για τους άντρες και της κύησης και λοχείας για τις γυναίκες.
Πραγματική συμμετοχή των συντακτών (μισθωτών και συνταξιούχων) και των οικογενειών τους σε όλες τις παροχές της Εργατικής Εστίας.
Την αναγνώριση δαπανών επαγγέλματος από την Εφορία, για όλους τους δημοσιογράφους που είναι μέλη των Ενώσεων.
Διασφάλιση της γονικής μέριμνας και της μητρότητας.
Την ενεργό συμμετοχή σε όλες τις κοινωνικές δράσεις, με ιδιαίτερη ευαισθησία του κλάδου στις περιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.
Τη συνεχή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το αναφαίρετο δικαίωμα της έγκαιρης, έγκυρης, ποιοτικής και ελεύθερης ενημέρωσης, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων.
Σύναψη κοινής Σ.Σ.Ε. από τις περιφερειακές ενώσεις με την εγγύηση της Π.Ο.Ε.ΣΥ., που θα προβλέπει τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας για όλους τους συντάκτες που εργάζονται στον περιφερειακό Τύπο.
Κατοχύρωση της σύνθεσης προσωπικού και εργασιακών κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με θεσμικό πλαίσιο για τον περιφερειακό Τύπο.
Την κατοχύρωση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των συντακτών.
Απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές πληροφόρησης.
Πιστή τήρηση, με αυτορρύθμιση και αυτοδέσμευση του Κώδικα Δεοντολογίας των Ενώσεων και της Π.Ο.Ε.ΣΥ., για όλη την Ελλάδα.
Την απόλυτη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, με θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται έλεγχο για την συγκέντρωση, για όλα τα ΜΜΕ, σε όλα τα στάδια παραγωγής και λειτουργίας.
Προστασία των θέσεων εργασίας, των Σ.Σ.Ε., της καταβολής των δεδουλευμένων και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.
Πρόβλεψη εγγυοδοσίας από όλες τις επιχειρήσεις Ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς - πανελλαδικής, περιφερειακής, τοπικής εμβέλειας ή κυκλοφορίας) ανεξάρτητα από ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/20 για τις Α.Ε.
Την κατάργηση της νομοθεσίας που οδηγεί στη βιομηχανία αγωγών κατά των δημοσιογράφων και στη χειραγώγηση της ενημέρωσης, με αφετηρία την άμεση τροποποίηση του νόμου για τις αστικές αποζημιώσεις (Ν.1178/1981).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ιδια μουρη ειναι κι αυτος με τον προεδρακο. Μαυριστε τον κι αυτον να παει σπιτακι του να ξεβρωμισει η ΕΣΗΕΑ. Ουτε το ΠΑΣΟΚ δεν τον στηριζει πια ετσι οπως τα εκανε. Μαυρο στους Μαυρογυαλουρους της ΕΣΗΕΑ!!!