Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

"Πόλεμο" ξεκινά ο Κοντομηνάς με την ΕΣΗΕΑ

Σε ευθεία σύ-γκρουση με την Ένωση Συντα-κτών Ημερη-σίων Εφημερί-δων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) έρχεται πλέον ο όμιλος Κοντομηνά.
Η απόφαση της διοίκησης του Alpha να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο ραδιόφωνο του Alpha (για την οποία το Ράδιο Στάμπα σας έχει ενημερώσει ήδη από τη Δευτέρα) στρέφεται εναντίον του ίδιου του προεδρείου της Ενώσεως και φανερώνει τις προθέσεις της ιδιοκτησίας, μετά από τις παλινωδίες μηνών, που οδήγησαν στην κρίσιμη για το ραδιοσταθμό σημερινή κατάσταση.
΄
Ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha 98,9, Βασίλης Θωμόπουλος, είχε από τον περασμένο Αύγουστο -οπότε και ανέλαβε καθήκοντα- φανερώσει τα σχέδιά του για απολύσεις, περικοπές και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Οι μεθοδεύσεις του (μη ανανεώσεις συμβάσεων, απειλές για απολύσεις, εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων κ.ά.) είχαν φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα στο σταθμό, το οποίο σε συνδυασμό με την αποδόμηση του ενημερωτικού του χαρακτήρα (κατάργηση και συγχωνεύσεις βαρδιών, διατήρηση του ενημερωτικού προγράμματος έως το μεσημέρι μόνο κ.λπ.) είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην εικόνα του ραδιοφώνου προς το κοινό.
΄
Οι μεθοδεύσεις αυτές είχαν προκαλέσει τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Ε.Σ.Η.Ε.Α, η οποία είχε από το φθινόπωρο ζητήσει από τον κ. Θωμόπουλο αφενός να σταματήσει την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, καταβάλλοντας στους εργαζόμενους την αποζημίωση για τα Σαββατοκύριακα που τους παρακρατούσε, και αφετέρου να γνωστοποιήσει άμεσα τις προθέσεις του σχετικά με το μέλλον των συμβασιούχων του σταθμού.
΄
Ο Βασίλης Θωμόπου-λος ουδέποτε έδωσε απαντή-σεις , εμπαίζο-ντας ποικιλο-τρόπως την Ένωση (είτε ορίζοντας προθεσμί-ες για να απαντήσει, τις οποίες στη συνέχεια αθετούσε, είτε διαψεύδοντας ότι είχε προβεί σε κινήσεις τις οποίες είχε ήδη κάνει!!!).
Εδώ και αρκετές εβδομάδες είχε διαρρεύσει από το περιβάλλον του ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας των πέντε δημοσιογράφων και του ενός ηχολήπτη (που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), οι οποίες λήγουν στις 31 Μαϊου. Κληθείς την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α., δεν έδωσε για μια ακόμη φορά απαντήσεις, αναγκάζοντας την Ένωση να κηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την Τρίτη 29 του μηνός.
΄
Η -εξαιρετικά θρασεία- επιλογή της διοίκησης του Alpha όχι μόνο να μη δώσει έστω και εκ των υστέρων απάντηση, αλλά να επιχειρήσει να απαγορεύσει διά της νομικής οδού την απεργία και οποιαδήποτε άλλη μελλοντική κινητοποίηση (!), ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια πλήρους απαξίωσης και «αφοπλισμού» της Ε.Σ.Η.Ε.Α., προκειμένου η εργοδοσία να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο των απολύσεων.
΄
Η απάντηση της Ενώσεως ήταν άμεση και σκληρή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα νωρίς το απόγευμα επισημαίνει ότι ο όμιλος Κοντομηνά έδειξε, πλέον, «το αληθινό του πρόσωπο» και ξεκαθαρίζει ότι, ανεξαρτήτως της δικαστικής έκβασης της υπόθεσης, «οι συντάκτες δεν θα πάψουν να αγωνίζονται».
΄
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ε.Σ.Η.Ε.Α.:
΄
«Σε 24ωρη απεργία για την Τρίτη 29 Μαΐου 2007, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης, προχωρούν οι συνάδελφοι που εργάζονται στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA, ζητώντας:
Να σταματήσουν οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και
Να μη διακοπεί η σύμβαση εργασίας έξι (6) συναδέλφων, που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στον ραδιοφωνικό σταθμό.
Η εργοδοσία του Ομίλου Κοντομηνά αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, προτίμησε να ζητήσει τη δικαστική απαγόρευση της απεργίας, αλλά και κάθε άλλης στο μέλλον με οποιαδήποτε μορφή, η οποία θα στηρίζεται στα ίδια αιτήματα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απαντώντας στην ενέργεια αυτή της εργοδοσίας, που δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι συντάκτες δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και την κατάργηση της ομηρίας των συμβασιούχων».


Η εκδίκαση του αιτήματος απαγόρευσης της απεργίας θα γίνει αύριο.

Πλήρες χρονικό της υπόθεσης του Alpha 98,9 μπορείτε να διαβάσετε στα παλιότερα σχετικά ρεπορτάζ του Ράδιο Στάμπα εδώ , εδώ και εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: